Telegram ile WhatsApp Arasındaki Fark Nelerdir?

Telegram ile WhatsApp Arasındaki Fark Nelerdir?

Telegram ile WhatsApp Arasındaki Fark Nelerdir? Hangisi Daha Güvenli? konularını ele aldığımız yazımızda, daha birçok bilgiye de sahip olacaksınız. Telegram ve WhatsApp günümüzde sıklıkla kullanılan online mesajlaşma uygulamalarıdır. İnterneti ve cep telefonu olan herkes bu iki uygulamayı kullanarak hiçbir ücret ödemeden mesajlaşabilmektedir. Birbirine görüntü ve ses aktarımı yapabilmektedir. Ayrıca kişilerin sisteme giriş saatleri, aktif olma durumları gibi bilgiler de profilde gözükmektedir. Çalışma mantığı olarak ne kadar birbirine benzese de iki uygulama arasında bazı farklılıklar mevcuttur.

Telegram ile WhatsApp Arasındaki Fark Nelerdir? sorusuna verilecek farklı birçok cevap vardır. Bunlardan ilki dosya paylaşım boyutu olacaktır. Bu iki uygulamayı birbirinden ayıran temel farklılık bu olmaktadır. WhatsApp dosyaları kullanıcının cihazında saklarken Telegram dosyaları bulut sistemiyle aktarmaktadır. İstendiği takdirde tüm dosyalar telefondan silinebilmektedir. Bu ise hem gönderilecek dosya boyutunu artırmaya hem de dosyaların telefonda yer kaplamamasına imkân tanımaktadır.

Telegram ile WhatsApp Temel Farklılıklar

WhatsApp ve Telegram ne kadar birbirine benzer iki uygulama olsa da temel bazı farklılıklar vardır. Bu farklılıklar şu şekilde sıralanabilir:

  • Telegram üzerinden kurulan gruplarda üye sayısı 200.000'i bulabilir. Gruplara yeni katılan kişilerin geçmiş mesajlara erişimi kontrol edilebilir. Filtreleme yapılarak grupta istenilen mesajlar kolaylıkla bulunabilir. Gruplar herkese açık veya davet ile katılım şeklinde kullanılabilir. WhatsApp böyle bir imkân sunmamaktadır. Ancak WhatsApp grupları daha çok iletişim kurmayı destekler. İletişimi kolaylaştırır.
  • Telegram birleşik geçmiş sayesinde tüm mesajlar gönderildikten sonra düzenlenebilir veya silinebilir. Ancak WhatsApp üzerinden gönderilen mesajlar belirli bir süre silinmediği takdirde tüm kullanıcılardan silinemez.
  • Telegram istenilen sayıda cihazdan aynı anda kullanılabilir. WhatsApp ise sadece 1 mobil ve 1 bilgisayar üzerinden kullanılabilmektedir.
  • Telegram 2GB boyutta dosya aktarımına izin vermektedir. WhatsApp üzerinden gönderimlerde bu sınırlıdır.

Bu temel farklılıklar kullanıcıların her iki uygulamayı da kullanmasına yol açmaktadır. Hızlı bir iletişim ve etkileşim isteyen kişiler WhatsApp üzerinden bunu başarabilmektedir. Dosya aktarımı, bilgi edinme gibi işlemler içinse Telegram kurtarıcı rol üstlenmektedir.

WhatsApp Mı, Telegram Mı? Hangisi Daha Güvenli?

Mesajların korunması her iki uygulamanın da tutunabilmesi ve çok kullanıcıya erişmesi için önemlidir. WhatsApp mı, Telegram mı? Hangisi Daha Güvenli? Sorusu farklı birçok yoruma yol açabilmektedir. Öncelikle her iki uygulamanın da mesajları uçtan uca şifrelediğini belirtmekte fayda var. Ancak Telegram bu şifrelemeyi sadece gizli sohbetlerde kullanmaktadır. Diğer sohbetlerde normal bir şifreleme mevcuttur. Ancak yine de bu şifreleme güvenlik için yeterlidir. Bir diğer farklılık ise şifreleme yönteminde oluşmaktadır. WhatsApp şifreleme yöntemi olarak "Signal" şifrelemesi kullanmaktadır. Telegram ise "MtProto" yöntemini kullanmaktadır. MtPro yeterince güvenli olsa da çok bilinmemektedir. Bu yüzden uzmanlar daha çok bilinenin tercih edilmesini öneriyor. Bu açılardan WhatsApp güvenlik olarak bir adım öne geçiyor. Ancak geri kaldığı bir nokta da bulunmaktadır. Bu geri kaldığı nokta ise sohbetlerin PIN kodu veya buna benzer bir şifre ile korunamaması. Telegram bu şekilde de güvenliği üst seviyeye çıkarmaktadır.

Telegram ve WhatsApp Aynı Anda Kullanılır mı?

Eğer her iki uygulamayı da telefonunuza kurmak istiyorsanız bu mümkündür. Telegram ve WhatsApp Aynı Anda Kullanılır Mı? sorusuna evet cevabı verebiliriz. Burada önemli olan nokta kullanılacak hesap sayısıdır. 1 telefon numarası ile en fazla 1 hesap açılabilir. Ancak bu hesap farklı cihazlarda aynı anda kullanılabilir. Özellikle Telegram bu anlamda büyük kolaylıklar sağlamaktadır. Aynı anda istediğiniz kadar cihazdan Telegram profilinize erişmeniz mümkün.

WhatsApp Sohbet Geçmişi Telegram’a Nasıl Aktarılır?

Eğer artık Telegram kullanmaya karar verdiyseniz ve kaybetmek istemediğiniz WhatsApp sohbetleriniz var ise bu sohbetleri kolaylıkla Telegram’a aktarabilirsiniz. WhatsApp Sohbet Geçmişi Telegram’a Nasıl Aktarılır? Sorusunu adım adım şu şekilde cevaplayabiliriz:

  • Öncelikle WhatsApp uygulamasına girilmesi gerekmektedir. Sonrasında taşımak istediğiniz sohbet ekranını açmalısınız.
  • Seçenekler menüsü tıklanarak buradan medyayı dışa aktar seçeneği seçilmelidir.
  • Eğer fotoğraf ve videoların da aktarılmasını istiyorsanız medyalı, istemiyorsanız medyasız seçeneğini seçmelisiniz.
  • Sonrasında ise paylaşım kısmından Telegram’ı seçmeniz gerekmektedir.
  • Ardından Telegram’a girerek sohbeti aktarmak istediğiniz sohbet penceresini seçmelisiniz. İçe aktar seçeneğine tıklayarak sohbet aktarımını sağlayabilirsiniz.

Bu şekilde 5 adımda kolaylıkla aktarım gerçekleştirebilirsiniz.

Telegram Gerçekte Ne Kadar Güvenli?

Telegram farklı birçok güvenlik önlemi sayesinde olabildiğince kullanıcı dostu bir uygulama olmayı başarıyor. WhatsApp tarafından yayınlanan gizlilik sözleşmesi sonrasında birçok internet kullanıcısı Telegram’a yöneldi. Peki Telegram Gerçekte Ne Kadar Güvenli? Telegram gerek gizli sohbet sekmeleri gerek isteğe bağlı güvenlik katmanları gerekse uçtan uca şifreleme sayesinde oldukça güvenli bir uygulama olmayı başarmıştır. Kendi kendini yok eden mesaj seçenekleri ve aynı şekilde kendini yok eden ekran görüntüleri uygulamayı daha güvenli hale getirmektedir.

WhatsApp Gerçekten Güvenli Mi?

WhatsApp özellikle son yayınladığı gizlilik sözleşmesi ile yoğun tepkiler aldı. Bu tepkiler sebebiyle ciddi kayıplar yaşadı. Kullanıcıların birçoğu Telegram platformuna geçiş yaptı. Ancak sözleşmenin geri çekilmesinin ardından herkes eski yaşamına geri döndü ve WhatsApp’ı kullanmaya devam ediyor. Peki WhatsApp Gerçekten Güvenli Mi? Buna birkaç ufak noktaya değinerek cevap verebiliriz.

Öncelikle tüm mesajlarda uçtan uca şifreleme mevcut. Bu ise mesajları gönderdiğiniz sırada siz ve karşı taraf arasına birisinin girerek mesajlara erişmesini engeller. Bu operatör veya farklı bir yazılım olabilir. Bir diğer önemli nokta ise WhatsApp kesinlikle mesajları depolamaz. Bu sayede mesajlar direkt karşı tarafa aktarılır. WhatsApp Web ise yine şifreleme ile çalışmaktadır. Gönderdiğiniz mesaj önce cep telefonunuza sonra karşı tarafa ulaşmaktadır. Bu da WhatsApp platformunun yeterli seviyede güvenli olmasını sağlıyor.